GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ

Tasarım kelimesi Türk Dil Kurumu Tarafından “Bir sanat eserinin, yapının veya teknik ürünün ilk taslağı,tasar çizim, dizayn” olarak tanımlanmaktadır (TDK, 2019).İyi bir tasarım, formüllerden ziyade, harekete geçirilen öz sezi, duygu ve farkında olma durumu ile gerçekleşmektedir (Öztuna, 2007:20). Temelleri 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın Modernizmine dayanmakta olan görsel sanat ve tasarım ögeleri ve ilkeleri; zamanla sanat alanlarının yanısıra, mimarlık, iç mimarlık, moda, tekstil, endüstriyel tasarım ve grafik tasarımı eğitiminde de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır, günümüzde de varlığını sürdürmektedir. (O’Connon, 2013) Görsel tasarım öge ve ilkelerinin sınıflaması, sanat ve tasarım alanlarına göre değişiklik ve çeşitlilik gösterebilmektedir.

Görsel tasarım ögeleri, herhangi bir görsel tasarımda veya sanat eserindeki ayrıştırılabilecek ve tanımlanabilecek bileşenlerdir. Çalışmanın yapı taşlarını oluştururlar ve çok çeşitli ifade güçleri vardır. Başka bir deyişle bir tasarım veya sanat eseri yaratmak için kullanılan ögelerdir. Bu ögeler olmadan, tasarım ve sanat eseri yaratılamaz.

Resim yapmayı,bir yemeği oluşturan malzemeleri bir araya getirmek gibi düşünün, yemeğin içindekileri ayrıştırabileceğinizi varsayın,yapılırken içine tek tek katılan malzemeler yemeğin,resimdeki gibi tadını oluşturan öğeleridir.Hatta  nokta-çizgi bunlardan tadı-tuzudur diyebiliriz.Burada yemeğin tadı resimdeki görsel tasarımın yerine konulduğunda, içine katılan malzemlerin miktarları,sıvılar,yağlar,baharatlar ve hammaddeler, görsel tasarımda da ilkelerin yerini tutar. Bunlar daha sonra üzerinde duracağımız,denge, ritim, oran-orantı, hareket, zıtlık, bütünlük, vurgu-etki, örüntü gibi ilkelerdir.
Görsel tasarım ögelerini şöyle sıralayabiliriz: 

Nokta, Çizgi, Şekil, Form, Boyut, Işık-gölge-ton, Renk, Doku, Leke, Yüzey...

Bunları tek tek ele  alarak inceleyelim.Makaleleri okuyup sonunda uygulama çalışmalarını yaparak kendinizi sanat eğitimde geliştirmeye başlayabilirsiniz...

GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ - NOKTA 

GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ - ÇİZGİ

GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ - ŞEKİL VE BİÇİM

GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ - DOKU

GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ - IŞIK  

GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ - PERSPEKTİF 

GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ - RENK 

Yorumlar