11.SINIF GRAFİK TASARIM

 

 

...........  ANADOLU LİSESİ

GÖRSEL SANATLAR DERSİ ETKİNLİK PLANI

                                                                                       

DERS

Görsel Sanatlar

ÜNİTE

Görsel Sanatlarda Biçimlendirme

KONU

Grafik Sanatlar

KAZANIMLAR

11.3.2.1. Grafik sanatların çeşitlerini açıklar.
11.3.2.2. Grafik tasarımların günlük hayattaki etkilerini açıklar.
11.3.2.3. Tanıtım amaçlı grafik uygulamaları yapar.
Grafik tasarım çalışmalarında, okulun imkânları doğrultusunda bilgisayar kullanımı da teşvik edilmelidir.

SINIF

11

SÜRE

10 saat

ARAÇ VE GEREÇLER

Bilgisayar Tasarımı, Serbest Teknik

YÖNTEM VE TEKNİKLER

Anlatım, Uygulama,Örnek Gösterme,Video İzleme,Afiş

DERS HAZIRLIK


Grafik sanatların Türkiyedeki Tarihi Gelişimi ile önemli temsilcilerinden İhap Hulisi GÖREY’i anlatan  videoları izleyerek yandaki tasarımın geldiği son nokta yapay zekayı konu alan videoyu izleyelim.

 “Adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı,sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik  “ değerlerinden bazıları ile ilgili yazılı ve görsel doküman toplayıp, imkânı olanların da fotoğraf çekerek yada görseller bularak derse katılmalarını bekliyoruz.

 

 ETKİNLİK SÜRECİ

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu veya üç boyutlu olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir.Grafik tasarımın günlük hayattın anlarında  sürekli karşılaştığımız ve algımızı yöneten bir alandır.Her an baktığımız her yerde grafik tasarımın içinde buluruz kendimizi.

Gıdadan temizlik ürünlerine, kimyasallardan teknolojik ürünlere günlük hayatımızda kullandığımız tüm ürünlerin satıcıdan alıcıya bozulmadan ulaşmasında da ambalaj tasarımının önemi büyüktür mesela. Ambalaj tasarımının grafik sanatları özel uzmanlık bilgisi gerektiren önemli bir alanıdır. İletişim aracı olan yazının grafik sanatının temel bir ögesidir.Hiç ambalajını beğendiğiniz için almak istediğiniz ürünler oldu mu?

Aşağıdaki ambalajlara bir bakalım;

                       

                       

                       

             

            Bu ambalajlar size tanıdık geliyor mu?

            Sizce ambalajların içinde ne var?

            Bu ürünler hangi amaçlarla (temizlik, gıda, ilaç, kozmetik vb.) kullanılıyor olabilir?

            Ürünlerin sadece amblemlerinin olduğu kısımları görmüş olsak içlerinde ne tür madde bulunduğu­nu ya da kullanım amacını tahmin edebilir miyiz?

            Satın almak istediğimiz bir ürünün üzerinde yabancı dilde bir etiket olsa da bazı işaretler yardımıyla o ürünün kullanımı ile ilgili bilgi sahibi olabilir miyiz?

            Sizce ürünlerin üzerinde etiket yoksa ne tür olaylar başımıza gelebilir?         

Grafik tasarımın yazıları ve resimleri sınırlı iki boyutlu bir yüzey üzerinde olabildiğince ekonomik ve görünür şekilde organize ederek iletişimin sağlandığı görsel sanat alanlarından biridir. Grafik tasarımın bir mesajı ve bu mesajın iletilmesi gereken hedef kitlesi vardır. Tüm grafik­sel tasarımlarda temel sanat ögeleri (çizgi, ton, doku, biçim, ölçü, yön, renk) ve ilkeleri tasarım sürecinde (ritim, armoni, denge, orantı ve görsel hiyerarşi, görsel devamlılık, bütünlük, vurgulama) kullanılır.

Afiş Tasarımı

Grafik tasarımın en önemli alanlarından biri de afiş tasarımıdır.Aşağıdaki afiş örneklerine bir bakalım.Afişleri içerik ve biçimlerine göre gruplaya bilir miyiz?

                         

                       

                       

                       

                     

Afişler içerikleri bakımından üç ana gruba ayrılırlar:

 *Reklam afişleri
       *Kültürel afişler
       *Sosyal afişler

Afişler sözel, görsel ve hem sözel hem görsel ögelerden oluşur. Kullanılan sözel ifadeler ne kadar az sayıda sözcükle karşılanırsa o kadar etkili olacaktır. Sözel ifadeler için sade, okunaklı yazı karakterleri seçilir. Yazıla­rın koyu ve büyük puntolu olması uzak mesafeden okunması için önemlidir.
Görsel imgeler olabildiğince sınırlı sayıda tutulur. İster fotoğraf ister illüstrasyon olsun görsel imgeler büyük verilmelidir. Parlak ve geniş renk yüzeyleri kullanılmalı, sözel ve görsel ifadeler birbirini tekrar eden değil tamamlayan nitelikte olmalıdır…

Kitap Tasarımı

Kitap tasarımı hitap ettiği kitleye, içeriğine göre çeşitlilik gösterebilir.

                       

                       

                         

Kitap kapaklarının üzerindeki yazı ve gör­sellerden kitapların ne tür bir içeriğe sahip olduğu sizce de anlaşılıyor mu? Sırf tasarımını beğendiğiniz için hiç kitabı aldığınız oldu mu?

Ön kapak tasarımında afiş tasarımındaki kriterlere dikkat edilmelidir. Kitabın ön kapağı içeriğine uygun nitelikte olmalıdır. Kitap yan yüzeyi, kütüphaneye yerleştirildiğinde görünür olacağı için kitapla ilgili temel bilgileri vermelidir. Kitap tasarımında kitabın ebatları ve biçimi her zaman için elde tutulabilir, taşınabilir ve kütüphanede saklanabilir özellikte olmalıdır. Bir kitap tasarımında yazılı bölümler hedef kitlesine göre kolay okunabilir şekilde olmalıdır. Kitap, yazı puntolarına, satır aralıklarına, başlık ve alt başlık büyüklükleri­ne göre düzenlenmelidir. Görseller yerleştirildikleri bölümlerde yazılı metinleri bölmeyecek şekilde ve ilgili metinle ilişkili bir şekilde yerleştirilmelidir.

Tipografik Tasarım

Yazıya biçim verme sanatıdır.

Tipografi kitap, dergi, gazete, televizyon, Genel Ağ sayfası gibi yazılı tüm alanlarda kullanılan harf karakter­lerinin oluşturulması; punto, satır boşluğu gibi özelliklerin kullanılarak ilgi çekici tasarımların gerçekleşti­rilmesidir.

Tipografide öncelikli amaç “okunmak”dır. Tipografik tasarım biçim ve anlamın uyumlu bir ilişki içinde yan­sıtılmalıdır. Tipografik bir mesaj hem işitsel hem de görsel nitelikte olabilir.

Grafik Simgeler

Günümüzde pek çok resmî, gay­ri resmî yazışmaların yapıldığı elektronik postaların bulunduğu adreslerin yazımında yer alan, kullanıcı adı ile servis sağlayıcı­sının arasına konan ‘‘@‘‘ işareti bu grafik simgeler arasındadır.

Türkçede “kuyruklu a” olarak da ifade edilen “@“ (et) işareti ,

            Başka nerede kullanılmak­tadır?

            Bu işaretin anlamı nedir?

            Dünyanın başka bir yerinde de bu işaretin anlamı, kullanıldı­ğı yer aynı mıdır?

            Bu işaretin nasıl ortaya çıktığı­nı biliyor musunuz?

             

                       

                       

                       

           

Bu işaretin yaklaşık 500 yıllık bir geç­mişinin bulunduğu, geçmişte belli bir ağırlığa karşılık ödenecek para mikta­rını ifade etmek için kullanıldığına dair söylenceler vardır. Fakat bugün kulla­nılan şekliyle Amerikalı bir bilgisayar programcısı olan Ray Tamlinson’un (Rey Temlinsın) ilk kez 1971’de yan masadaki bilgisayara e-posta gönder­me işlemi için kullandığı görülür. Çok yaygın olarak kullanılan bu tip sembol ve işaretlerin evrensel düzeyde ileti­şim özelliği bulunur.

Grafik simgelerin kullanıldığı başlıca başka alanlar da bulunmaktadır.

Amblemler; soyut ya da somut biçim­lerle bir kurumu düşünceyi çağrıştıran simgelerdir.  

Logolar; söz ya da sözcüklerden olu­şan bir kurumu, hizmeti, ürünü ifade eden tipografik simgelerdir.
Ticari markalar herhangi bir nesneyi tanıtmaya, benzerinden ayırmaya ya­rayan özel ad ya da simgelerdir.
Simgesel işaretler; ürün, hizmet, düşünce ya da nesneyi gösteren işaret­lerdir. Eczane, hastane, uyarı, trafik işaretleri gibi işaretlerdir.
Hayati öneme sahip ol­dukları için resimsel bir dille ifade edilerek evren­sel bir dil oluştururlar. Bu tip simgelere piktogram  denir.

 

Meb logosunda kullanılan siyah renk ciddiyet ve otoriteyi; meşalenin ateşinde kullanılan bayrak kırmızısı canlılığı, azmi ve dinamizmi simgeler. Stilize edilmiş yanan meşale üç kıvılcımdan oluşmaktadır. Üç kıvılcım okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim olmak üzere bitmeyen bir süreç olarak eğitim sürekliliğini simgelemek­tedir. Bayrağımızın renginden esinlenen kırmızı renk millîliği, defne yaprakları mükemmelliği, açılmış kitap bilgiyi, yanan meşale de aydınlık ve uygarlığı sembolize etmektedir.

 

 

İllüstrasyon

                        İllüstrasyonun bir metni, mesajı, sloganı, hikâyeyi resimleyerek tasvir etmektir. Yayınların (dergi, kitap, gazete vb) içinde yer alan bir metinle ilgili, onu açıklayan, somutlaştıran, süsleyen resim, desen anlamındadır.

                       

                       

                       

                     

İllüstrasyonda, resimden farklı olarak abartılı bir anlatıma ağırlık verilerek teknik açıdan resimde kullanılan tüm boyama teknikleri kullanılabilir. İllüstrasyonlar kitap kapaklarında, çocuk kitaplarında, eğitimle ilgili yayınlarda etkili olarak kullanılır. Çizerin ilgili içerik hakkında yeterli bilgiye sahip olması da önem taşımak­tadır.

Araştırmak üzere verilen kavramlardan (adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sev­gi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik) en çok ilginizi çeken bir tanesiyle “ GENÇLİK-GELECEK “ konusu özelinde grafiksel tasarım çalışması yapmanız bekleniyor. İsterseniz afiş tasarımı dışında , masa takvimi, ambalaj tasarımı, kitap tasarımı, dergi çalışması, amblem gibi farklı uygulama alanlarında da ele aldığınız  konuyu yapabilirsiniz.

Grafik tasarımın uygulama aşamaları;

                        - Önce konuyla ilgili yazılı metinleri okuyarak sloganlar üretelim,

                        -Sloganların, mesaj içeren kısa sözlerdir, konuyla ilgili vurgulamak istediğiniz noktayı bu yöntemle ifade etmeye dikkat edelim,

                        - Yapacağınız çalışmanın türüne göre bir ya da daha çok sayıda sloganlardan seçim yaparak, bu sloganları destekleyen görseller araştıralım,

                        - Belirlenen konuyu grafik tasarımın hangi uygulama alanında yansıtmak istediğinize karar verelim, (afiş,logo,amblem,kitap,dergi kapağı vs)

                        -Konuyu, grafiksel uygulama alanına uygun slogan ve görselleri seçip, yazının ve resmin yüzey üzerinde nasıl ve hangi büyüklüklerde yer alacağını gösteren taslak çalışmaları yapalım,
                       
Bu çalışmayı, isteyen öğrenciler elle çizerek, boyayarak, kesip yapıştırarak ya da bilgisayar program­larını kullanarak gerçekleştirebilirler…

                        Değerlerimiz konusunda farkındalık yaratacak kavramlarla ilgili yapılmış olan bu çalışmalar, okul idar­esi ile işbirliği yapılarak okulun uygun bölümlerinde sergilenecektir. Yaptığınız grafik tasarım ürünleri tıpkı reklam afişlerinde olduğu gibi bu konuda en çok dikkat çekecek noktalara yerleştirilecektir.Web sayfamızda da sergilenmesi sağlanacaktır.

                        Grafiksel ürünlerin yerleştirilmesinde öncelikle önemli olanın ürünün mesajını iletebilmesidir, hangi ürünün hangi noktaya yerleştirilmesinin uygun olacağı konusunda  kendi aralarızda iletişim kurarak bize iletebilirsiniz.

                         

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER VEYA İLERİ DÜZEYDE ÖĞRENME HIZINA SAHİP OLAN ÖĞRENCİLER İÇİN EK ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ

Öğrenme güçlüğü olan öğrencilerinizin öğrenme gayret ve grafi­ğini, hızlı öğrenen öğrencilerinizin öğrenme hızlarını da dikkate alınız. Bu öğrenciler için eğitim öğretim yılı başında Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu ve BEP Geliştirme Birimi’nin iş birliğiyle Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı’nı hazırlayınız. Bireyselleşti­rilmiş Eğitim Programı (BEP) doğrultusunda hazırladığınız kriter­lere göre ölçme ve değerlendirme yapınız. Gerekli dokümanlar ve bilgilendirmeler https://grslsntlr.blogspot.com/2020/12/kaynastirma-ogrencilerinin-egitimine.html adresinde verilmiştir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

1 -Çalışmaların öğretmen tarafından değerlendirilmesi ve sürecin takip edilmesi sağlanacaktır.

Yorumlar