AKRİLİK TEKNİĞİ İÇİN MALZEME VE ARAÇ GEREÇLER

Akrilik boya tekniğinde malzeme olarak kağıttan taşa, tuvalden ahşaba birçok  yüzey kullanılabilinir.Çok yönlü bir tekniktir.Çalışmalar öncesinde astar atarak yüzeyi hazır hale getirmelisiniz.Kullanılan araç ve gereçlerden bazıları ise; palet, spatula, su kabı, fırçalar, şovele, boya ve boya yardımcılarıdır.

Kağıtlar:Akrilik boyalar için üretilmiş özel blok ve defterler bulunmaktadır. Akrilik boya kağıt ve bloklar asitsiz kağıtlardan üretilir. Bu kağıtlar kullanılarak yapılan resimler uzun yıllar özelliğini korumaktadır. Akrilik resim yapmak için kullanılacak kağıtlar 300 gr ve üzeri olmalıdır. Akrilik boya kağıtları; kalın, ince, orta ve grensiz olmak üzere 4 ayrı şekilde üretilmiştir. Karton,ahşap vb zeminler astarlanarak ta akrilik yüzey olarak kullanılabilir.

Tuval bezi: Geleneksel olarak sanatçıların resim yapmak için kullandıkları pamuk, keten, jüt veya sentetik kumaşların özel olarak astarlanarak hazırlanmasıyla elde edilen kumaştır.
Tuval bezi, genellikle 10 metrelik toplar halinde sarılır. Enleri 110, 160, 180, 210 cm olarak farklılık gösterir. En kaliteli olan keten tuval bezidir ancak fiyatı yüksektir. Pamuk bezler de resim için çok uygundur. Fiyatları ketene göre daha uygundur.
Tuval, tuval bezinin değişik ölçülerde ahşap şaselere gerilmesiyle yapılır. Tuvalin kalitesi kullanılan bez ve şasenin kalitesiyle doğru orantılıdır. Tuvaller: amatör tuval, profesyonel tuval, usta tuval kategorilerinde sınıflandırılır. Ayrıca pres tuval de çok kullanılan bir tuval cinsidir.Günümüzde elips tuvaller,  oval tuvaller, üçgen tuvaller, altıgen tuvaller gibi değişik şekillerde tuvaller üretilmektedir.


Boyalar: Akrilik su bazlı, solmayan renklere sahip, örtücü, iklim koşullarına ve dış etkenlere dayanıklı bir boyadır. Akrilik boyalar yağlı boyaların tersine çabuk kurur. Kuruduğunda renkleri 1 ton koyulaşır. Akrilik boyalar parlaktır. Akrilik boyalar şeffaf polimer reçineden yapılmıştır. Akrilik boyalar ışığa maruz kalarak solmaya karşı dirençlidir. Kurumadan önce su ile temizlenebilir. Akrilik boyalar kullanılırken, ihtiyaç kadar sıkılmalı aksi hâlde çabuk kurumasından dolayı kullanılmayan kısım ziyan olur. Artan akrilik boyalar, nemli bir kapalı bir kap içerisinde muhafaza edilmelidir.Sıvı akrilik boyalarda vardır. Ayrıca son dönemlerde sprey akrilikler ve akrilik esaslı kalemlerde üretilmiştir. Akrilik boyalar tuval üzerinde çatlama yapmadığı için ressamlar tarafından tercih edilmektedir. Akrilik boyalar kokusuzdur. Kullanım alanı resim sanatıyla sınırlı olmayan akrilik boyalar, dekorasyon ve çeşitli boyamalarda da kullanılabilir. Sanat yolculuğunuza yeni başlıyorsanız öğrenci düzeyindeki akrilik boya setleri veya daha deneyimli iseniz profesyonel düzeyde akrilik boya setleri bulunmaktadır.
Boya Yardımcıları:
Akrilik boyanın kıvamını değiştirmek, akrilik boyayı daha parlak veya daha mat yapmak. Akrilik boya ile 3 boyutlu efektler yaratmak. Akrilik boyanın kuruma süresini geciktirmek. Genel olarak akrilik boya yardımcı malzemeleri diye adlandırılan bu ürünler: Parlak ve mat akrilik mediumlar, parlak ve mat jeller, geciktirici ( Retarder ), texture gel, gessolar, akrilik vernikler, binder ( Bindex ), Akrilik yüzey astarı gibi ürünlerdir.

Palet: Akrilik boyaların renklerini görebilmek, kullanmak ve renk karışımları yapmak için kullandığımız, akrilik boyaları üzerine koyduğumuz araçtır. Paletler plastik veya ahşaptırlar, alüminyum gibi metalden yapılanları da bulmak mümkündür. Godeli yani çukurları olanları ile düz olarak oval, dikdörtgen ya da kare gibi çeşitleri vardır. Bunları satın alabileceğiniz  gibi evinizde birçok atık malzemeyi değerlendirerekte kendinize uygun paletler hazırlayabilirsiniz.

Spatula: Metalden, çoğunlukla çelik malzemeden yapılmış, değişik şekillerde ince levhadır. Spatula iki durumda kullanılabilir; boyayı karıştırmak ve resim yapmak. Spatulanın bir çok değişik çeşitleri vardır. Uzun, kısa, küçük, yayvan, ucu küt gibi daha bir çok çeşitlerini bulmak mümkündür.Herbiri farklı efekler yaratmak için kullanılabilinir.Butür çalışmalar yapabilmek için tecrübeli olmanız gerekir.Başlangıç aşamasında boyaları karıştırmak için kullanabileceğiniz uygun bir spatula yeterli olacaktır. 

Su Kabı: Atölyede çalışılacaksa büyük, cam ve ağzı açık bir kavanoz ve su kabı seçilmelidir. Cam kapta suyun temizliğini, berraklığını denetlemek kolaydır. Kap ağzının geniş olması çalışma alanında kolaylık sağlar, kabın büyük olması ise, suyun daha geç kirlenmesi içindir.Evde bulacağınız bu tür kapları resim araç gereci olarak kullanabilirsiniz.

Şövale : resim sanatıyla uğraşan sanatçıların resimlerini yapmak için tuvallerini, kağıtlarını ve bezlerini yerleştirip çalıştıkları, çoğunlukla ahşap veya metal malzemeden yapılmış üç veya dört ayaklı özel resim yapma sehpasıdır. Şövaleler kullanım amaçlarına göre: Masa üstü şövale, stüdyo tipi şövale, üç ayak şövale, kır tipi şövale, üstad şövale, çantalı şövale vb. çeşitleri vardır. Şövalelerin ölçüleri kullanılan mekana ve yapılacak çalışmanın cinsine göre değişir.
Usta ressamlar büyük ölçülerde imal edilmiş üstad şövale kullanırken; kursiyerler masa üstü şövale tercih edebilir. Yeni başlayanlar için de stüdyo tipi şövaleler uygundur.
Şövaleler ülkemizde daha çok köknar ve kayın ağacından temin edilmektedir. Kayın ağacından üretilen şövaleler daha dayanıklıdır.

Fırçalar:Boyaları palet üzerinde karıştırma ve bu karışımı tuval üzerine sürme işi fırçalar aracılığı ile oluşur. Fırçalar diğer tekniklerde olduğu gibi yağlı boya ve akrilik boya tekniğinde de en önemli araçlardandır. Yağlı boya ve akrilik boyaların; fırçalarının kılları yassı veya yuvarlak biçimde olur. Yassı olanların kalınlıkları, milimetre ölçüsünde 2 , 4 , 6 , 8 ,10 , ... diye numaralandırılmıştır. Yağlı boya ve akrilik boya fırçalarının kılları genellikle iki cinstir. Birincisi sert kıllı hayvanlardan ve naylondan yapılanlardır, bunlar ucuz olanlardır. İkinci cins ise, samur kıllardan yapılanlardır, bunlar diğerlerine göre biraz daha yumuşak ve pahalıdır. Yağlı boya ve akrilik boya resim tekniğinde resim yaparken kullanılacak fırça çeşidi yapılan resmin büyüklüğüne ve çalışma türüne göre değişiklik gösterir. Geniş alanların boyanması veya astar atma işlemi, boya yağ ile fazlasıyla inceltilerek yapılmalıdır. Genellikle kalın fırçalar kullanılır. Detay kısımlarına girilirken tuvalin büyüklüğü göz önüne alınarak fırça seçilir ancak bu işlem için resmin belirli bir kısmının bitmiş olması gerekmektedir. Akrilik boyalar kısa sürede kuruduğu için, resim yaparken kurumamasına dikkat etmelisiniz, çalışmanın ardından hemen yıkanması gerekmektedir. Fırça üzerinde kuruyan akrilik boyaları temizlemek oldukça zordur. 
  • Yelpaze Fırça : Akrilik boya, yağlı boya, sulu boya fırçalarıdır.Yelpaze fırçalar uç kısımlarının şekli nedeniyle bu isimle anılır. Yelpaze fırçalar kuru halde tonlama için ıslak olarak ise çimen, ağaç gibi etkiler yaratmak için kullanılır. Ayrıca dokular yaratmak, kenarları ve renk geçişlerini yumuşatmak için idealdir. Yelpaze fırçalar samur, sentetik, kıl uçlu olanları mevcuttur.
  • Düz Kesik Uçlu Fırça : Akrilik boya, yağlı boya, sulu boya, guaj boya, dekorative boyama, kumaş , cam, porselen maket boyama fırçalarıdır. Geniş yüzeylerin boyanmasında kullanabileceğiniz gibi, fırçanın ucunu kullanarak ince çizgiler elde edebilirsiniz. Düz kesik uçlu fırçalar uzun ve kısa kıllı uç seçeneklerine sahiptir. Düz kesik uçlu fırçalar ; Samur kıl, Sentetik kıl, Keçi kılı, Domuz kılı olmak üzere farklı seçeneklerde üretilmiştir. Sanatçılar hangi teknikte hangi fırçayı kullanacaklarına alışkanlıkları, teknikleri ve tecrübeleriyle karar verirler.
  • Yuvarlak Uçlu Fırça : Sulu boya, guaj boya, akrilik boya, hobi, dekoratif boyama, kumaş, cam, seramik, porselen boyama fırçalarıdır. 10/0 dan başlayıp yukarıya doğru 5/0,3/0,2/0 ,0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,vb,uç kalınlıkları artarak gider. Yuvarlak uçlu (round) fırçalar kullanım amacına göre kıl, samur kıl ,sentetik kıllardan üretilir. En pahalı olanları kolinksy samur kılından üretilenlerdir. Bu fırçalar usta, suluboya boya, tezhip ve minyatür sanatçıları tarafından kullanılır. Samur kıllar suyu daha fazla emer ve sanatçıya çalışırken emdiği suyu yavaş yavaş bırakarak büyük kolaylık sağlar. Son yıllarda sentetik kılların üretilmesiyle fırçaların hem kalitesi artmış hem de fiyatları ucuzlamıştır. Bugün samur kıl kalitesinde sentetik golden troy fırçalar üretilmiştir.
  • Kedi Dili Fırça : Akrilik boya, yağlı boya, sulu boya, guaj boya, dekorative boyama, kumaş , cam, porselen maket boyama fırçalarıdır. Kedi dili (fılbert) fırçalar düz kesik uçlu fırçaların her iki ucu traşlanarak yuvarlak hale getirilir, bu formun verilebilmesi için fırçadaki kıl miktarının diğer fırça cinslerinden daha fazla olması gerekir. Yaprak, çiçek gibi yuvarlak hatların uygulamasında kolaylık sağlar. Düz kesik fırça ile yapılan her şeyi bu fırçalarla da yapabilirsiniz. Kedi dili fırçalar; yağlı boya, akrilik boya, sulu boya, guaj boya çalışmaları için idealdir.
  • Zemin Fırça (Astar Fırça) : Yağlı boya, akrilik boya, dekoratif boyama teknikleri için idealdir. Tuvalleri astarlamak ve geniş alanları boyamak için kullanılır. Kıl veya sentetik kıllardan üretilirler. Üretildikleri kıllar dayanıklı ve sağlam olmalıdır. Astar-zemin fırçalarının boya taşıma kapasiteleri yüksektir ve son derece dayanıklıdır. Astar fırçaları vernik atmak için de kullanılır.
  • Yan Kesik Uçlu Fırça : Akrilik boya, yağlı boya, sulu boya, guaji dekoratif, kumaş, cam, porseleni, maket boyama fırçalarıdır. Yan kesik uçlu fırçaların bir uçtan diğer uca açılı ve verev şekilde kesilerek elde edilen bir uç yapısıdır. Genellikle sentetik kıl fırçalardan üretilir. Ancak diğer kıl çeşitlerinden de üretilenler vardır. Bu fırçalar çokça 1/4,3/8,1/2,3/4 gibi ölçülendirilir. Bazı firmalar 0,2,4,6,8,0 gibi numaralandırır. Yan kesik uçlu fırçalar özellikle hobi çalışmaları ve one stroke çalışmaları için idealdir
  • Tarak Fırça : Akrilik boya, yağlı boya, sulu boya, guaj ve one stroke tekniği için idealdir. Tarak fırça ucu tıpkı bir tarak gibi özel olarak şekillendirilir. Bu form sayesinde değişik efektler elde edilir. Tarak fırça üzerine uygulanan basınca ve esnekliğe göre farklı efektler yaratır.
  • Pon Pon Fırça (Mop) : Akrilik boya, yağlı boya, sulu boya, guaj boya, pastel boya tekniklerinde kullanılır. Mop fırça kullanıcılar tarafından pon pon fırça olarak adlandırılmış ve böyle aranmaktadır. Bitki örtüsü, çim, bulut desenleri yaratmak ve hassas tonlamalar için kullanılır. Pon pon fırçalar çok yumuşak kıllardan yapılmış uç kısımları taşlanarak oval hale getirilmiştir.
  • Çizgi - Dal Fırça (Liner Fırça) : Akrilik boya, yağlı boya, dekorative boyama boyama fırçalarıdır. Yuvarlak uçlu fırça grubunda olmakla birlikte  kıl uzunlukları daha fazladır. Bu sayede kesintisiz çizgiler çekilmesine olanak verir. Bazı sanatçılar imza fırçası olarak da adlandırır. Detay çalışmalarında kullanılır. Akrilik boya, yağlı boya, dekoratif boyama teknikleri için uygundur. Çizgi fırçasına yeteri kadar boya alırsanız uzun çizgiler çizebilirsiniz.

Yorumlar