GÖRSEL SANATLAR İLE İLGİLİ MESLEKLER


Kemal Kaya ,Resim Öğretmeni

Resim Öğretmenliği İstihdam Olanakları
Güzel Sanatlar Fakültesi Resim-iş Öğretmenliğinden mezun olan öğrenciler; serbest ressam olarak çalışabildikleri gibi, bu alanda araştırmacı olarak çalışabilirler. Ayrıca ilgili branş öğretmenliğini devlet okullarında  yada özel okullarda gerçekleştirebilirler.

Devrim Erbil (1937,Uşak) Ressam

Resim Bölümü İstihdam Olanakları

Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden mezun olan öğrenciler;serbest ressam olarak çalışabildikleri gibi, bu alanda araştırmacı olarak çalışabilirler. Ayrıca formasyon sertifikası aldıkları takdirde alanla ilgili branş öğretmenlikği yapabilirler, realizetör olarak çalışabilirler, dekoratif resim amaçlı talepleri karşılayabilirler, özel atölyelerde veya farklı sektörlerde tasarımcı olarak çalışabilirler. Ayrıca diğer koşulları yerine getirerek, akademik kariyer yaparak Yüksek Öğretim Kurumlarında çalışabilirler.

 İlhan Koman (1921-1986 Edirne) Heykeltıraş

Heykeltraşlık İstihdam Olanakları

Güzel Sanatlar Fakültesi Heykeltraşlık bölümden mezun olanlar, alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi serbest sanatçı olarak çalışabilirler.

Emre Arolat( 1963 ,Ankara) Mimar

Mimarlık İstihdam Olanakları
Yeni bina tasarlama, eski binaları restore etme ve mevcut binaları kullanmanın yeni yollarını geliştirme ile sorumlu olan kişilere verilen mesleki unvan olan Mimarlar, inşaat projelerinin başlangıç aşamasından tamamlanma aşamasına kadar kamu kurum ve kuruluşlarında yada serbest mimarlık ofislerinde,inşaat firmalarında görev alabilirler ayrıca üniversite eğitimlerine devam edip akademisyen olarak çalışabilirler.

Zeynep Fadıloğulları (İç Mimar ,1955 istanbul)


İç Mimarlık İstihdam Olanakları
İç mimarların kamu kurumlarında istihdamı oldukça sınırlıdır. İç mimarlar genellikle özel sektörde; yapıların iç mekanlarının tasarımı ile ilgili mimarlık ve iç mimarlık ofisleri ile bu alanlar için üretim yapan mobilya, dekorasyon ve üretim şirketlerinde çalışmaktadır.

 

Yıldırım Mayruk  (1940,Bursa) Moda Tasarımcısı

Moda Tasarımcılığı İstihdam Olanakları
Moda tasarımı ve tekstil bölümünden mezun ve başarılı kişilerin çalışabilecekleri pek çok yer vardır. Tekstil firmalarında, Moda evlerinde,Baskı atölyelerinde çalışabilecekleri gibi kendi moda tekstil markalarını yaratarak iş imkanı bulabilirler.

Fırat Neziroğlu (1981,İzmir) Tekstil Tasarımcısı

Tekstil Tasarımcılığı İstihdam Olanakları 
Giyim eşyası, yumuşak mobilyalar ve diğer tekstil bazlı ürünler üreten imalat ve işleme şirketleri,Büyük moda ve giyim perakendecileri,Tasarım stüdyoları ve danışmanlıklar,Küçük uzman tasarım şirketleri,İç tasarım ve dekorasyon hizmetlerinde iş bulabilecek Tekstil tasarımcıları, belirtilen işverenlerin bazılarında serbest olarak, genellikle bir temsilci aracılığıyla çalışabilirler.

Sait Maden (1931-2013),Grafik Sanatçısı

Grafiker İstihdam Olanakları
Bu bölümün mezunlarına Grafiker, Grafik Tasarımcısı, Grafik Teknisyeni gibi unvanlar verilir. Tanıtım sektörü, tanıtım atölyeleri, reklam ajansları, çeşitli özel ve kamu kurumların ilgili departmanlarından grafik tasarımcı ya da sanat yönetmeni olarak çalışabilirler. Öte yandan multimedyada, her türlü elektronik ortamda hazırlanan çalışmalarda görev alırlar. Yayıncılık sektöründe gazete veya dergilerde sanat yönetmeni olarak çalışabilirler. Sayfa düzeni, kapak tasarımı, ilgili düzenleme ve illüstrasyon çalışmaları yaparlar.
Film sektöründe uzun veya kısa metrajlı filmlerde, televizyon filmlerinde sanat yönetmeni olarak veya jenerik hazırlanmasında görev alabilirler. Bilgisayarla hazırlanan tüm tasarım ve uygulamalarda çalışırlar. Çizgi film atölyelerinde tip oluşturmak, jenerik yapmak gibi işlerde çalışırlar. Kısacası tasarımın ve görselin olduğu her alanda istihdam edilirler.

Ayşe Birsel (1963,İzmir) Endüstriyel Tasarımcı

Endüstriyel tasarımcılığı İstihdam Olanakları
Endüstriyel tasarımcılar, günlük olarak kullandığımız birçok nesnenin oluşturulmasından sorumludur. Bu nedenle bir endüstriyel tasarımcı olarak çok farklı sektörlerde çalışabilirsiniz. Yaratıcı sanatlar, tasarım ve mühendislik gibi alanlarla iç içe olan endüstriyel tasarım mesleği ile endüstriyel ve yerli ürün sektörü, otomotiv sektörü, tasarım tabanlı bir danışmanlık ve serbest meslek olmak üzere çalışabileceğiniz iş alanı çok fazladır. Endüstriyel tasarımcılar hem özel sektörde hem de kamuda istihdam bulabilir. Özel sektördeki çalışma imkanları, yerel ve endüstriyel pazar için üretilmiş ürünleri içerebilir. Kamu sektöründeki fırsatlar ise kamusal bilgi noktalarının tasarımından polis ve itfaiye teşkilatı gibi hizmetlerin kullandığı ekipmanların tasarımına dek değişim gösterebilir.

Mehmet Turgut (1977,Ankara) Fotoğraf Sanatçısı

Fotoğrafçılık İstihdam Olanakları
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık mezunları özel sektöre bağlı birçok iş alanında faaliyet gösterebilmektedir. -Basın-yayın sektöründe çalışabilirler.
Kamu ve özel televizyon kanallarında görev alabilirler.Sinema sektörüne ait film stüdyolarında çalışma imkanı bulabilirler.Video kuruluşlarında faaliyet gösterebilirler.Reklamcılık sektöründe reklamcı olarak çalışabilirler.ezunların çalışabilecekleri başlıca istihdam alanları şunlardır:
Televizyon Kanalları,Yapım Şirketleri,Fotoğraf Stüdyoları,Sinema ve Dizi Setleri,Belgesel Setleri,Medya Kuruluşları,Freelance (serbest).Ayrıca dileyenler kendi fotoğraf sergilerini açabilir, web sitesini kurabilir veya fotoğraf satın alan firma veya web siteleri ile çalışabilir.

Sezer Tansuğ (1930,Erzurum) Sanat Tarihçisi


Sanat Tarihçisi İstihdam Olanakları

Özel ve Kamuya ait müzelerde ve Kültür bakanlıklarında uzman olarak çalışabilirler. Bununla beraber Vakıflar Genel Müdürlüğü ve MTA’da da görev yapılabildiği bilinmektedir.İyi ve doğru yabancı dil seçimleri ile turist rehberi olabilirler. Modern müze kreatörlüğü, reklamcılık ve sanat yönetmenliği gibi işlerde başarılı olabilirler.

 

Ali AKAY  (1957,istanbul) Sanat Eleştirmeni

Sanat Eleştirmeni İstihdam Olanakları
Sanat eleştirmenleri basılı yayın organlarında ,televizyonlarda çalışabilir.Sanat müzeleri yada galerilerde küratörlük yapabileceği gibi müze uzmanı olarak istihdam edilebilir.Serbest çalışarak her tür sanat eserleri hakkında son düşüncelerini aktaran yapıtlar icra edebilirler.

 Fatoş Üstek (1980,Ankara) Küratör

Küratör İstihdam Olanakları
Müzecilik, festivaller, sergiler ve bienaller üzerinden küratöryal çalışmalarda istihdam edilebilirler.

Erdil Yaşaroğlu (1971,İstanbul) Karikatürist

Karikatürist İstihdam Olanakları
Bu mesleği yapmak için ön lisans ya da lisans mezunu olma zorunluluğu yoktur, ama sanat fakültelerinin resim ve grafik bölümleri çizim yeteneğinizi daha iyi hale getirmek için yardımcı olabilir.Çoğunlukla süreli basılı yayınlarda çalışan karikatürist,ayrıca sosyal medyada mizahi içerik üretimi yapabilir.Karikatür, sanatın her alanına yayılmıştır. Sinema, müzik ve edebiyatta da çizerler karşımıza çıkmaktadır.

Mehmet Balkan (1956,Ankara) Koreograf

Koreograf İstihdam Olanakları
Bale, müzik şovları, revü veya diğer özel dans tiplerinde ihtisası olabilir. vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Jale İnan (1914 – 2001), Arkeolog

Arkeolog İstihdam Olanakları
Arkeoloji mezunları hem devlette hem de özel sektörde istihdam edilebilmektedir.Kültür ve Turizm Bakanlığında ve Müzelerde çalışabilir,ünüversitelerde öğretim görevlisi olarak kariyerine devam edebilir.Özel kazı çalışmalarına katılabilir,tarihi turistik bölgelerde rehber görevi de üstlenebilir.

 

Füreyya Koral (1910-1997), Seramik Sanatçısı

Seramik Sanatçısı İstihdam Olanakları

Bu bölümden mezun olanlar; alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi ayrıca formasyon sertifikası alarak öğretmenlik yapabilir, serbest atölyelerde, seramik fabrikalarında veya farklı sektörlerde tasarımcı olarak çalışabilirler. Ayrıca akademik kariyer yaparak Yüksek Öğretim Kurumlarında, kendi alanlarında ders verebilirler.

Felekşan E. Onar. (1966, Ankara). Cam Sanatçısı


Cam Sanatçısı İstihdam Olanakları
Mezun olan öğrenciler cam endüstrisinde tasarımcı olarak çalışabilecekleri gibi araştırma kurumlarında akademik eleman olarak görev alabilir ya da serbest sanatçı olarak araştırma ve sanatsal çalışmalarını sürdürebilirler.

Erdem TAYLAN (1969, Rize) Animasyon sanatçısı


Animasyon Sanatçısı İstihdam Olanakları

Bu bölümden mezun olanlar, alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi, video, animasyon, multimedya yapım şirketleri,reklam ajansları ve televizyon kurumlarında çalışabilirler. 


Yorumlar