11. SINIF BATI RESİM SANATINA GENEL BAKIŞ

 

  

...........  ANADOLU LİSESİ

GÖRSEL SANATLAR DERSİ ETKİNLİK PLANI

                                                                                      

28 Eylül – 2 Kasım 2020

 

DERS

Görsel Sanatlar

ÜNİTE

Sanat Eleştirisi Ve Estetik

KONU

Batı Resim Sanatına Genel Bakış

KAZANIMLAR

11.1.1.1. Modernizm öncesi Batı resim sanatının gelişimini açıklar. 

a) Gotik dönemin daha çok mimaride gelişme gösterdiği vurgulanır. 

b) Rönesans dönemi resminin özellikleri üzerinde durulur. Dönemin önde gelen

ressamlarından Leonardo da Vinci, Michelangelo ve Raffaello Sanzio’nun eserlerinin

incelenmesi sağlanır.

c) Barok dönemi resminin özellikleri üzerinde durulur. Dönemin önde gelen ressamlarından

Rembrandt, Rubens ve Diego Velazquez’in eserlerinin incelenmesi sağlanır.

ç) Neoklasik dönem resminin özellikleri üzerinde durulur. Dönemin en önemli

temsilcilerinden Jacques Louis David’in eserlerinin incelenmesi sağlanır.

d) Romantizm sanat akımının, bazı kaynaklarda modernizmin başlangıcı bazı kaynaklarda ise modern dönem öncesine ait olduğu belirtilerek kısaca akımın özellikleri üzerinde durulur.

Akımın önde gelen temsilcilerinden William Turner’ın eser örneklerine yer verilir.

SINIF

11

SÜRE

10 saat

ARAÇ VE GEREÇLER

Video,Khanacedemyturkce yotupe kanalı,Genel Ağ

YÖNTEM VE TEKNİKLER

Anlatım,İzleme,,Araştırma,inceleme,soru-cevap

DERS HAZIRLIK

Aşağıdaki videoları seyredip örnek resimleri incelemenizi, değerlendirme kısmındaki soruları cevaplamanızı bekliyoruz.

ETKİNLİK SÜRECİ

Bu ders sonrasında batı sanatı modernleşme süreci ve sanat akımları hakkında bilgiler edinip dönemin sanatçıları ile  üslüpları hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

ROMAN DÖNEM
Almanya ,ispanya,İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa’nın değişik ülkelerinde mimaride görülen Orta Çağ sanatıdır.Bu dönem sanatı tamamen dinin etkisinde gelişmiştir.Roma mimarlığının sevdiği yuvarlak formları kullanmıştır.Yapılarda Laçin hacı bazalikal plan uygulanmıştır.Batı sanatı daima doğu sanatından farklı omuştur.Doğu da bir üslup binlerce yıl sürerken batı da yeni düşünceler ve çözümler araştırılıyordu.Roma üslubu bu yüzden XII.sonuna kadar bile yaşayamadı.Bütün Roma kiliseleri kaba ve modası geçmiş duruma geldi.Gotik sanatın doğuşu hakkında videoyu izleyerek gotik sanata geçelim.



 

 

Saint Philibert Kilisesi,Fransa

 

Spaier Katedrali,Almanya

 

Saint Michael Kilisesi,Almanya

 

Pisa Katedrali,İtalya

 

GOTİK DÖNEM

Gotik sanatın 12. yüzyıl ortalarında doğduğu ve 15. yüzyıl ortalarına kadar varlığını devam ettirdiği düşünülmektedir.Gotik öncesinde hakim olan Roman sanatında olduğu gibi, Gotik sanatına yön veren kişiler de din adamı kökenlidir. Ancak yine de sanatın gelişmesine olanak tanıyan ortam, şehirli tüccarlar ve sanatkarların ağırlık kazandığı şehir ve kasaba kurumlarıdır. Gotik üslup bir önceki döneme göre şehirlere daha yakındır ve şehir ile iç içedir. Bu yüzden, Gotik sanatın başlıca eserleri olan katedrallerin bu şehirli grupların ve şehirlerin gücünü gösteren eserler olduğu söylenebilir. Ayrıca Gotik sanatın dini içerikli görünümü de Roman sanatından farklı olarak, daha madde ötesi bir ruhsallığa bürünmüş ve daha özgün bir nitelik kazanmıştır..Şimdi gotik sanat ile ilgili videoyu izleyelim...

 



GOTİK DÖNEM ESERLERİ 

                          

           Cathedrale Notre Dame de Paris                                      Chartres Katedrali

                  (Notre Dame Katedrali)

         

 

                          Duomo di Milano                                                          Köln Katedrali

 RÖNESANS DÖNEMİ

 

Gotik dönemde inşa edilen katedraller, gotik sanatın mimarlıkta yükselmesine fırsat vermiş resim, heykel ve vitray, bu mekanları süsleme görevi üstlenerek ikinci planda kalmıştır.

Resmin modernleşme serüveni Rönesans’la başlamış, Maniyerizmden sonra Romantizmle devam etmiştir. Romantizm sanat akımı, bazı kaynaklarda modernizmin başlangıcı bazı kaynaklarda ise modern dönem öncesine ait olarak söylenir.Bu videoda eğlenceli bir anlatımla Rönesans sanatı tarihini izleyebilirsiniz...

 

RÖNESANS DÖNEMİ SANATÇILARI VE ESERLERİ

Rönesans dönemi ressamları deyince ilk akla gelen isim olan Leonardo da Vinci’yi duymayanınız yoktur elbette. O meşhur Mona Lisa tablosunu yapan isim. Üstelik yalnızca ressam olmayan Leonardo da Vinci aynı zamanda bir mimar, müzisyen, bilim insanı, mühendis, jeolog, mucit, yazar, botanikçi, matematikçi, heykeltıraş ve haritacı… Adeta on parmağında on marifet bulunan Da Vinci, dünyaya gelmiş en yetenekli ressamlardan ve en yetenekli kişilerden biri olarak kabul edilmektedir. Rönesans sanatını doruklara taşımış olan Leonardo da Vinci, yalnız sanat yapısına değil, farklı alanlardaki araştırmalarıyla da dünyanın en büyük dehalarından biri olarak kabul edilmektedir.Şimdi onun Son Akşam Yemeği adlı tablosunu incelemek için videoyu izleyelim.






Rönesans dönemi ressamları arasında adı daima Michelangelo ve Da Vinci ile birlikte anlan Raffaello yani en bilinen şekliyle Rafael’dir. Kısa yaşamı süresince pek çok önemli esere imza atan Rafael’in en büyük başyapıtlarından biri The School Of Athens (Atina Okulu)’dir. Bu eser günümüzde Vatikan Müzeleri içinde yer alan Papalık Odaları’ndan Stanza della Segnatura’nın bir duvarını kaplamaktadır. Atina Okulu, İtalyan Rönesansı’nın klasik ruhunu en somut haliyle yansıtan eserlerden biridir. Resimde Rönesans’ın temel aldığı Klasik Yunan medeniyetinin en ünlü filozof ve bilim adamlarını bir araya toplayan Raffaello, geri planda ise düşünülenin aksine Klasik Yunan mimarisinden çok Roma dönemi mimari elemanları içeren bir bina resmetmiştir.Şimdi Atina Okulu adlı eseri incelemek için videoyu izleyelim.

 

 

Şimdi de Michelangelo’nun  “Mermere sıkışmış bir melek gördüm ve onu özgürlüğüne kavuşturuncaya kadar mermeri oydum. “ dediği Pieta heykelini inceleyelim,videyu izleyelim.



BAROK VE ROKOKO DÖNEMİ

Barok akımı, 17. ve 18. yüzyılda Avrupa’da tüm sanat dallarında (mimarlık, resim, heykel, müzik) etkili olan, genel olarak simetriye karşı asimetriyi, geometrik şekillere karşı eğrisel biçimleri, durağanlığa karşı hareketi ön plana çıkaran bir akımdır. Barok sanat İtalya’da gelişir ve oradan tüm Avrupa’ya yayılır. Maniyerizm anlayışını takip eden bir akımdır. Rönesansın sade yüzey düzenlemesi, klasik dengesi, sakin huzur veren yatay ve dikey çizgileri, yerini barok üslubun drama, ihtişam, dokunaklılık barındıran çizgilerine bırakır.Borak dönemi ile ilgili videoyu izleyelim.

BAROK DÖNEM SANATÇILARI VE ESERLERİ

Rembrandt, olağanüstü bir görsel öykü anlatıcısı ve insanlık halinin büyük yorumcusudur. Duygu nüanslarını, tinsel duyguları ve insan karakterini sıradışı bir canlılıkla nasıl aktaracağını bilir. Bunu başarmak için giderek kısıtlamalardan kurtulan, kalın boya tabakalı bir resim üslubu kullanır ve ışığı üslubunun tamamlayıcı öğesi haline getirir. Hocası Pieter Lastman’ın parlak renkli üslübunu terk ederek, aydınlık ve karanlığın etkili biçimde yer aldığı kendi üslubunu geliştirir.Rembrant ın ölümünden sonra adı, Gece Devriyesi olan resmini inceliyoruz,videoyu izleyelim.

 

 

Jan Vermeer, 42 yaşında borç içinde ölür. Az resim yapmasına rağmen, bugün dünyanın en bilinen ressamları arasındadır. Işık uygulamalarındaki olağanüstü ustalığı ile yaptığı eserleri, çoğunlukla günlük yaşamın aktarıldığı, bir ya da iki insan figürünün yer aldığı sakin iç mekan sahnelerinden oluşur. Mavi ve sarının tonlarına odaklanan resimleri, renk uyumundan ve kompozisyon dengesini oluşturma yönünden sıradışı bir sezgiden kaynaklanan olağanüstü bir çekiciliğe sahiptir. Ressamın eserlerini yaparken erken bir fotoğraf tekniği olan camera obscura kullandığı tahmin ediliyor.İnci Küpeli Kız resmi, en bilinen yapıtlarındandır.Şimdi videoyu izleyerek resim hakkında bilgi edinelim.

  

 

Velázquez, gerçekliği olabildiğince doğrulukla resmetti. Resimleri, bunu kompozisyonda yer alan figürlerin kişilik özelliklerini izleyiciye yansıtan ışık, atmosfer ve renkle ortaya koyar. Portre ressamı olarak Madrid’de kraliyet sarayında yer bulur. Kraliyet ailesinin portrelerinde, konularıyla birlikte mitolojik sahneleri ve tarihi resimleri dekoratif bir öğe olarak yeniden yaratırken, gerçeklikle, canlandırma sahneyi birbiriyle uyum içinde ilişkilendirir. Nadiren dinsel resimler yapar. Benzersiz fırça kullanım tarzını, İtalya’da incelediği Tiziano’nun resimlerinin etkisiyle kazanır. Daha sonra parlak renklerin egemen olduğu benzersiz bir resim üslubu geliştirir. Picasso, Francis Bacon gibi pek çok ressamı etkiler.Nedimeler resminde, Kral Philip IV’ün kızı, beş yaşındaki Margarita’yı nedimelerle çevrilmiş olarak kendi atölyesini ziyareti sırasında tasvir eder,şimdi bu tabloyu inceleyelim…




 

 

NEO KLASİK DÖNEM

Zamanla Barok sanatın aşırılığa kaçması, aşırı dekoratif öğelere kayması (Rokoko) bazı sanatçılarda bir tepki yaratır, geçmişin klasik dünyasına özlem duyarlar. Antik dünyanın özlenen o ruhuna bir türlü ulaşılamamıştır.Neo-klasisizm akılcılığa ve geleneğin canlanışına vurgu yaptı. Neo-klasik sanatçılar eserlerine, sütunlar, alınlıklar, frizler (duvar süsleri) ve diğer süslemeler gibi klasik tarzları ve konuları kattılar.Neo-klasik resimlerde renklerin parlak vurgularına rağmen genellikle karanlık olduğu görülürken, ışık resim boyunca eşit şekilde dağılır

NEO KLASİK DÖNEM SANATÇILARI VE ESERLERİ

.Jacques-Louis David ve Jean Auguste Dominique Ingres’in resimleri Neo-klasisizmin zirvesini oluşturur. Jacques-Louis David’in eserlerinin videoları seyredelim.

 

 



 

ROMANTİZM

19.yy lın ilk sanat akımıdır.Esin kaynağı kişinin kendisidir.Duygular,düşler resmin oluşmasında etkilidir.Resimde tarihsel konuların,folklorik öğelerin yer aldığı görülür.Klasik ağırbaşlılığın yerini tutkular ve hareket alır. Desen önemini kaybeder, renk ön plana çıkar.Daha sonra göreceğimiz renkçi sanat akımlarına ilham verir.Rönesans’ta olduğu gibi Romantizm de her ülkede farklılıklar gösterir.Fransız ihtilali avrupa ülkelerinde ulusal duyguların ön plana çıkmasına neden olur.. Birleşik Devletler’de ise önde gelen Romantik akım, dramatik manzara resimleriyle kendini gösteren Hudson Nehri Okuluydu. Romantizm akımının ardılları hiç kuşkusuz Ön-Rafaelciler ve Sembolistlerdir. Ama Empresyonizm ve onun yoluyla neredeyse bütün 20. yüzyıl sanatı Romantik gelenekle köklü bir bağa sahiptir.

ROMANTİZM DÖNEMİ SANATÇILARI VE ESERLERİ

Romantik akımla yakından ilişkilendirilebilecek sanatçılar arasında J.M.W. Turner, Caspar David Friedrich, John Constable veWilliam Blake sayılabilir.Turner’ın eserleri ile ilgili videoları seyredelim.

 

 

 

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER VEYA İLERİ DÜZEYDE ÖĞRENME HIZINA SAHİP OLAN ÖĞRENCİLER İÇİN EK ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ

 

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

1-Roman ve gotik mimari arasındaki en belirgin farklar nelerdir?

2-Katedrallerde uygulamış resim teknikleri hangileridir?

3-Gotik mimari örnekleri hangileridir?

4-Rönesans dönemi en önemli sanatçısı hangisidir?

5-Sistina Şapeli fresklerini hangi sanatçı yapmıştır?

6-Atina Okulu adlı fresk eser kime aittir?

7-Durağanlığa karşı hareketi ön plana çıkaran sanat akımı hangisidir?

8-Gece devriyesi adlı eser hangi sanatçıya aittir?

9-İnci küpeli kız adlı eser hangi dönem sanatına aittir?

10-Rönesanstan sonra manzara resminin önem kazandığı dönem olarak bilinir,anatomik detaylar tablolarda işlenmiştir?

11-Valazquez ‘in önemli eserlerinden bir tanesi?

12-Barok dönemden sonra onun aşırı süslemeciliğine bir tepki olarak oluşan akım hangisidir?

13-.Jacques-Louis David in eserlerindendir?

14-Romantizm sanat akımı bir önceki dönemden ayıran özellikleri nelerdir?

15-Romantik dönem resim sanatçılarındandır?

16-Modernizmin başlangıcı sayılan sanat akımı hangisidir?

 

Yorumlar